söndag 3 mars 2019

sökträning med skott

Hittade ett område med barmark här om dagen Åkte tillbaka dit för att låta hundarna träna lite sök. Området är långt och smalt och har en väg alldeles intill så  idag blev det sök a la Missing people dvs sök i lina. Vågade inte ha lös hund just här men eftersom vi behöver både tävlingssök och linsök så skadar det ju inte att variera.

Alldeles nedanför området finns en skjutbana. Oftast är det ingen där.

Vi vallade av området och hundarna blev båda restade, uppvärmda och motionerade samtidigt. Även om det är första mars och därmed extra koll på lösa hundar så fick de vara lösa en liten stund med stora begränsningar.  Vi hade också extra uppmärksamhet ändå eftersom det är bilväg och travhästområde i närheten.

Idag hade vi både sak och personsök.
Håkan gick ut och la ut saker och gömde sedan sig själv. Zorro fick börja.

Zorro har lärt sig vad han ska göra nu. Han känner igen utrustningen och startar att arbeta direkt när selen kommer på. Helst innan den är på tom.  Efter bara någon minut sökande började de skjuta på skjutbanan. Zorro stannade upp och tittade åt skotthållet. Tror nte att han har varit med på skottträning tidigare...jo en gång när han var liten och satt i bilen på brukshundklubben.
Efter att han reagerade på skott ett skickade jag honom på mer jobb och fast det smällde flera gånger reagerade han inte utan jobbade vidare.   Han behövde lite hjälp vid föremål ett genom att jag vände och tog en extra vända förbi stenarna eftersom jag såg saken men han inte hittade den. Föremål två var en tröja fastknuten runt ett träd på andra sidan området. Zorro lyfte nosen, markerade tröjan och drog oss rakt över hela området och bort till trädet där tröjan satt.  Området var iallafall ca 80-100 meter brett. Nedanför trädet var dessutom skjutbanan så jag trodde att de var personerna där som han fick i nosen men det var ingen tvekan om att han  skulle till tröjan.

Efter det var det bara husse kvar. Han låg med camoflagenätet över sig i en grop lite längre bort på området.  Först gick vi förbi men sedan lyckades Zorro  fånga upp lukten och hittade husse under nätet.

Nästa utmaning var att gå med husse till bilen. Det är inte så många gånger som hussen tar Zorro så bara att följa med husse till bilen medan matte stannar i skogen är en stor utmaning.

Därefter är det Mufasas tur. Medan husse gör klar hunden ser vi ännu en sak att öva mer på - lämna Zorro i bilen medan de andra får jobba. Stackars Zorro ylar medan Mufasa gör sig klar och går på sitt sök. När de väl kommer in i skogen tystnar han som tur är.

Medan husse byter hund klär matte in en stubbe med söknät och klättrar själv upp i en gran.
Det var länge sedan vi tränade så Mufasa fattade först inte vad han skulle göra utan  lekte med pinnar, Tillslut fattade han att det var jobb och hittade matten uppe i ett träd.   Funderar på det där med alla hans pinnar. Han älskar verkligen pinnar och de första han gör när han är lös är att hitta en pinne som han kan bära på och vakta. Måste vi avsluta all pinnelk eller kommer han att läsa sig skillnad på fritid och arbete??

Matte tar hunden tillbaka till  och husse förbereder nästa övning.

Flipp söker som vanligt ganska systematiskt. Han kör sitt vanliga race och klättrar upp på stenar och söker vindar. Den första saken ligger ju strax under en stan så den blir lite svårhittad eftersom man är PÅ stenarna. Flipp har inga problem med tröjan och söker sedan vidare medan han har koll på männsikorna på skjutbanan och en skogsmaskin lite längre upp i skogen på andra sidan vägen.   I slutet av området finns en stenig ravin. Flipp stananr där en lång stund och studerar området och vädrar efter hussen.  Hans gamla takter finns kvar. Flipp studerar stenarna och ser ut att kika efter lämpliga vägar att ta sig över.  han vädrar ut över gropen men verkar inte vilja gå ner men är ändå nyfiken. Jag tar med honom och vi går längs med kanten och hittar då hussen en bit nedanför  slänten.  Fast husse är hittad vill han ändå kika på resten av gropen så när vi selar av  vill han ner och kolla läget. Han nosar runt lite och skuttar på lite stenar innan han är nöjd och kan återgå till bilen för hemfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar