tisdag 6 november 2018

Missing people träning

Söndagen ägnades till sökträning med hundgruppen i Missing people Dalarna.

Idag ordnade vi en överaskningsövning där vi gömde dockor, varav ett barn i ett års åldern och föremål i ett snårigt besvärligt skogområde. En efter en fick hundarna sedan max 30 min på sig att söka över området och notera vad de hittade. Förarna visste ingeting om vad de letade efter eller hur mycket de letade efter utan fick gå på sin egen känsla av att området var avsökt.

Mufasa fick vara test och referenshund. Stackarn blev lite förskräckt när han kände igen lukten på barnet och undrade vad hon gjorde i skogen alldeles ensam.  Han stannade och såg sig om för att leta efter hennes föräldrar (som desutom är min bror samt fru)  Han undrade nog vaför de hade lagt henne där vid en sten!



Zorro fick också prova och han blev också glad och sökte upp dockan på långt avstånd.

Flipp fick vara sista hund och dessutom städa av områder så att vi fick med alla sakerna hem. Vi har inte tränat speciellt mycket på föremål men han hittade nästan allihop och ledde oss iallfall i närheten av flera. Ska tilläggas att när det var dags att städa började det bli mörkt och Flipp har svårt att se i mörker så han fick verkligen använda nosen för att ta oss rätt.  Duktiga hunden min!

Alla sakerna och dockorna kom hem till slut.

Det var intressant att se hur hundarna arbetade- speciellt på barndockan.  På den stora dockan gick de bestämt fram och nosade och krafsade på "personen" Vid barndockan gick de sakta fram och nosade försiktigt på barnets kläder. SÅ många pussar som den dockan sedan fick har den nog aldrig varit med om tidigare.

Tyvärr finns inte så många foton från sökdagen. Det är svårt att hinna fota, ta tid och arrangera sökinsats på samma gång.

Medan de andra hundarna väntade på sin tur fanns det andra övningar att roa sig med  så alla var trötta när vi avslutade dagen.


27500 steg avverkade!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar